2015. november 24.

Citromos zöldségleves krumpligombóccal





Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 8 dkg zöldborsó, 1 hagyma, 5 dkg vaj,  2 tojássárgája, 1,5 dl tejszín, só, 1 citrom, 4-5 szál petrezselyemzöld; a krumpligombóchoz: 25 dkg krumpli, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, só.

Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát apróra, a veteményt karikára vagy kockára vágjuk. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a sárgarépát és 2-3 percig dinszteljük, majd rádobjuk a hagymát meg a többi zöldséget és együtt dinszteljük tovább. Megsózzuk, felöntjük vízzel és megfőzzük. Közben a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Mikor langyos, áttörjük, összekavarjuk a liszttel meg a tojással és nagyobb mogyorószem méretű gombócokká formázzuk, majd a zöldborsóval együtt a levesbe főzzük. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és kevés forró levessel hőkiegyenlítjük. Mikor a gombócok megfőttek, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és rátöltjük a tojásos tejszínt. Citromlével savanyítjuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...