2015. szeptember 4.

Szüreti rétes




Hozzávalók 2 rúdhoz: 
a rétestésztához: 50 dkg rétesliszt, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott zsír, só, 1 teáskanál ecet, 2,5 dl langyos víz, olaj; 
a töltelékhez: 2 kg alma, 60 dkg fehér szőlő, 15 dkg cukor, 12 dkg + 2 evőkanál vaj, 5 evőkanál búzadara, fahéj, porcukor.

Elkészítése
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást és a zsírt. A sót meg az ecetet elkeverjük a vízben és apránként adagolva összegyúrjuk a liszttel. A tésztát alaposan kidolgozzuk, míg hólyagos, rugalmas tésztát nem kapunk. Két részre osztjuk, lekenjük olajjal és 30 percig pihentetjük. 
Közben az almát meghámozzuk, lereszeljük és kiszorítjuk a levét, majd a vajon megpároljuk. Ha kihűlt belekavarjuk a cukrot, a búzadarát és ízlés szerinti mennyiségű a fahéjat. A szőlőt megmossuk, szárazra töröljük. 
Asztalra terítőt teszünk, megszórjuk liszttel, ráhelyezzük a tésztát és kézzel nyújtani kezdjük. Kézfejünket óvatosan alátéve addig húzzuk, míg szinte áttetsző vékonyságú nem lesz. A vastag széleket levágjuk, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal. 
Az almás tölteléket két felé osztjuk, szétterítjük a réteslapon, megszórjuk a szőlőszemekkel és lazán feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és tetejét is lekenjük olvasztott vajjal. A másik tésztával hasonlóan járunk el. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük. Forrón megszórjuk porcukorral, majd langyosan szeleteljük. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...