2014. december 17.

Mákos henger




Hozzávalók:  50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2-3 evőkanál zsíros tejföl, 1 sütőpor, 1 kávéskanál ecet, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só; a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 7-8 evőkanál forró tej; a tálaláshoz: 5 dkg porcukor. 

Elkészítése: A lisztet összedolgozzuk a vajjal, közepébe mélyedést csinálunk és hozzáadjuk, a porcukrot, a tojássárgát, a tejfölt, a sót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a sütőport meg az ecetet és alaposan összedolgozzuk. Puha, jól dolgozható tésztát kell kapjunk, ha szükségesnek érezzük, kevés tejfölt még adunk hozzá.  A tésztát 30 percig hidegben  pihentetjük, majd 3-4 mm vastagságú lappá nyújtjuk és derelyevágóval kb. 7x5 cm téglalapokká vágjuk. A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral és annyi forró tejjel, hogy kenhető állagú krémet kapjunk. Mindegyik darabot lekenjük a mákos krémmel, majd szorosan felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. Még melegen porcukorba hempergetjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...