2014. november 24.

Túrós étek a XV. századból



A tej, tejtermékek és a tojás a 15-17 században a böjti napok jellegzetes ételei voltak. Az ekkor megjelent europai szakácskönyvekben, az ilyen jellegű ételek külön fejezetekbe kerültek, mint megengedett ételek a böjt idején.  Késői példája az így szerkesztett szakácskönyvnek a protestáns Tótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájából 1695-ben kikerült első nyomtatott magyar szakácskönyv. 
A túrós étek egy kenhető tojásos-túrós főtt krém, amit pirított kenyérre kenve kell fogyasztani. Ízletes, tápláló reggeli vagy vacsora, megállja a helyét a mai kor asztalán is. 


M.Tothfalusi Miklos: Szakátsmesterségek könyvetskéje
Túrós étek 
Ha aludttejed vagyon, szedd le róla a téjfelt egy kis csuporba, a szérdéket, azaz aludttejet osztán forrald fel, és mikor öszvefut, szűrd le egy szita fenekére, hadd szivárogjon le a savója; azután dobd a téjbe, egy vagy két tojást üss közibe, és metélt kaporral jól törd öszve, ereszd fel egy kis meleg vízzel, forrald fel, és lapos kenyérszeletre tálald fel, vajat reá. 


Túrós étel  2-3 személyre
Hozzávalók:  1 l zsíros tej(ha nem akarjuk házilag elkészíteni a tehéntúrót, akkor 15 dkg tehéntúró), 2 dl tej, 2 tojás, zöld kapor, só, kenyér
Elkészítése: A tejet szobahőmérsékleten aludni hagyjuk. Másnap a tejfölét leszedjük és az aludttejet lassú tűzön addig melegítjük, míg a fehérje kicsapódik és elválik a savótól. Ekkor félrehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk, majd sűrű szitán leszűrjük, vászonba tesszük és hagyjuk lecsöpögni. A 2 dl tejet felforraljuk, beletesszük a túrót meg a két tojást és erőteljesen kavarva főzzük. Megsózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és addig főzzük, míg krémes állagú lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...