2014. február 3.

Töltött vaddisznó dagadó párolt lilakáposztával - Ivó 2014


Az Erdélyi konyha gasztromagazin csapatával egy újabb, csodálatos hétvégét töltöttünk a Hargitán, az Ivói Honor villában.  Szarvas, vaddisznó és mangalica húsokból készítettünk finomabbnál-finomabb ételeket, és hogy ne legyen túl egyhangú a húsfelhozatal, egy kis lazaccal tettük színesebbé :) A Nők lapja konyha és a Gusto magazinok fotósa, Gyugyi Péter segítségével tanultuk a gasztrofotózás rejtelmeit, közben főztünk, beszélgettünk,  ettünk-ittunk, játszodtunk, szórakoztunk, túráztunk, lovagoltunk, sétáltunk, mindenki azt amit akart és amikor kedve volt rá. 


Az alábbi ételt én készítettem. Köszönöm Editnek és Jutkának a segítséget!!




Töltött vaddisznódagadó párolt lilakáposztával

Hozzávalók 6 személyre: 
1 vaddisznó dagadó(kb. 1-1,2 kg), 25 dkg vaddisznó lapocka, 20 dkg vaddisznó máj, 5 dkg szárított vargánya, 5 dkg zsír, 1 vöröshagyma, 2 zsemle, 2 dl tej, 2+2 tojás, 1 kötés petrezselyem;

a pácléhez: 2,5 dl vörösbor, 1 citrom, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma;

a zöldségágyhoz: 1 póréhagyma, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 25 dkg pasztinák, 1 zöld paprika, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, borecet; 

 a körethez: 1 fej lilakáposzta, 3 alma, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg aszalt szilva, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, cukor, almaecet



Elkészítése: 
A páchoz a hagymákat megpucoljuk, felvágjuk és beletesszük a borba. Hozzáadjuk a karikára vágott citromot és a vaddisznó dagadóra töltjük, majd 12 óráig pácolódni hagyjuk benne.


A vaddisznó dagadót éles, vékony pengéjű késsel óvatosan felszúrjuk, úgy, hogy egy tölthető zsebet alakítsunk ki benne, vigyázva arra, hogy ne lyukasszuk ki. Kívül belül megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal. 


A töltelékhez a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vaddisznó májat és az előzőleg beáztatott vargánya gombát és összesütjük. A végén sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. 


A tojásokat megfőzzük és kockára vágjuk. A zsemléket tejbe áztatjuk és jól kicsavarjuk. A vaddisznó lapockát ledaráljuk, hozzáadjuk a hagymás májat, a kiszorított zsemlét, a tojást és összedolgozzuk.


Végül belekavarjuk a tojássárgáját és kemény habbá vert fehérjét. 


A felszúrt dagadót megtöltjük a masszával és a nyílást hústűvel betűzzük.


A zöldségeket megpucoljuk, karikára vágjuk és egy tepsi aljára szórjuk.


Ráhelyezzük a megtöltött dagadót, meglocsoljuk az olajjal és vizet öntünk alája. Alufóliával lefedjük és forró sütőben puhára pároljuk. Félidőben a dagadót megfordítjuk a másik felére,  az utolsó 15 percben pedig levesszük a fóliát és pirosra sütjük. 



A megsült dagadót 15-20 percig pihenni hagyjuk, majd éles késsel felszeleteljük. A zöldségeket leszűrjük, turmixal krémesre kavarjuk és a pecsenyelével tetszőleges állagúra hígítjuk. Borecettel ízesítjük és ha szükséges, megsózzuk. 


A körethez a lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk, lesózzuk és fél órát állni hagyjuk. Rádobjuk a sóból kicsavart káposztát, megkeverjük, borsózzuk és  fedő alatt puhára pároljuk. Mikor majdnem puha, akkor hozzáadjuk a  meghámozott, lereszelt almát és 5 percig pároljuk. A végén beletesszük az elfelezett aszalt szilvákat. Ízlés szerint cukorral és almaecettel ízesítjük.


Egyéb finomságok.   Még több kép Sütő Edith blogján





2 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Na tessék, meg is van a válasz a kérdésemre (amit ugyanerről a fogásról tettem fel a Kalandok a Konyhában-nak.) A bárányból készült változat a kedvenc húsvéti fogásom volt.

:-)
Üdvözlettel, a HSZ

Az amatőr hagyományörző írta...

Kérem-szépen itt olyan finomságok sorakoznak a terítéken , hogy arra közönséges földi halandó hiába ácsingózik !

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...