2014. január 10.

Gesztenyekrémes torta gránátalma magokkal



Az Erdélyi konyha gasztromagazin csapatának egy részével  egy csodás hetet töltöttünk Varga Károly, Nagyági weekendházában. Ezúton is köszönjük a lehetőséget és a fogadtatást!  
A tortát ott fogyasztottuk el és az volt az érzésem, hogy mindenkinek nagyon ízlett.


 


Hozzávalók :
az angyalok eledele piskótához42 dkg (kb.12 db) tojásfehérje, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só;
a csokoládés krémhez: 20 dkg 50 %-os csokoládé, 20 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, 1 dl tejszín
a gesztenyés krémhez: 25 dkg gesztenyepüré, 1 tasak vaníliás pudingpor, 5 evőkanál cukor, 5 dl tej, 2 dl habtejszín, 10 g zselatin, rumeszencia
a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 1 gránátalma



Elkészítése

A tojásfehérjét pár órára szobahőmérsékleten tartjuk, majd kézi habverő lassú fokozatán verni kezdjük. Mikor félig felverődött, beleszórjuk a sót és gyorsítjuk a fokozatot, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. A végén hozzáadjuk a tejszínt és a vanília kivonatot, ezzel már csak addig verjük, míg összekeverődik. A lisztet, az étkezési keményítőt meg a porcukrot összevegyítjük és átszitáljuk, majd kanalanként adagolva a tojáshabba forgatjuk. A masszát 3 részre osztjuk és külön-külön megsütjük egy 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokon,  10-15  perc alatt. 

A csokoládés krémhez a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a feltördelt csokoládét, a porcukrot meg a vajat és lassú lángon addig kavarjuk, míg egynemű krém lesz. Félrehúzzuk és többször átkavarva, kenhető  állagúra hűtjük.

 A gesztenyés krémhez a vaníliás pudingport összekeverjük a cukorral és felöntjük a tejjel, majd megfőzzük. Fóliával lefedjük és hagyjuk magától kihűlni. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk és felforrósítjuk(nem forraljuk). A habtejszínt felverjük.  A gesztenyepürét villával összetörjük és kanalanként adagolva belekeverjük a vaníliás pudingba. Hozzáadjuk a rumeszenciát, a zselatint és végül beleforgatjuk a  felvert habtejszínt. 

Mindhárom lapot  lekenjük a csokoládés krémmel, majd egy kapcsos tortaformába rétegezve, megtöltjük a gesztenyés krémmel. Egy északára lehűtjük, majd másnap az oldalát bevonjuk a felvert habtejszínnel és közepébe halmozzuk a gránátalma magokat. 





2 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű lett!

Konyhavirtuóz írta...

Nagyon szépséges!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...