2013. november 1.

Döblecben sült sertéspörkölt




Döblec avagy az erdélyi sütőtök

Míg erdélyben szinte mindenki így ismeri a sütőtököt, addig magyarországban sokan nem is tudják, hogy mit takar ez a szó. A döblec a sütőtök egyik kerek fajtája, kívül zöldes-szürkés, belül vadító narancssárga. Íze édeskés, jellegzetes de nem markáns, tovább ízesíthető különböző fűszerekkel. Jól harmonizál a  fahéjjal, szerecsendióval, római köménnyel, gyömbérrel, curryval, rozmaringgal. Bár sülve, önmagában fogyasztva közkedvelt téli csemege,  számos más felhasználási módra van lehetőség. A levestől kezdve, főételek, köretek, sütemények, krémek, ivólevek végtelen változata készíthető belőle, nem utolsó sorban kiváló főző és tálaló eszköz is lehet. Süteményekbe és kelt tésztákba használva, ezek szerkezete nagyon puha lesz tőle.




Hozzávalók: 1 döblec, 80 dkg sertéscomb, 5 dkg szalonna, 2 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, só, bors, fűszerpaprika, őrölt köménymag

Elkészítése: A döblecet megmossuk, szárazra töröljük és a tetején kivágjuk a kalapját. Egy evőkanállal kikaparjuk a magos belsejét és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd 15-20 percig, forró sütőben elősütjük. Addig előkészítjük a pörköltet. A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük, majd szűrőkanállal kiszedjük a pörcöt és félretesszük.A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a felvágott hagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával és összekavarjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, megsózzuk, megszórjuk a borssal meg a köménnyel, majd megpirítjuk.  A paprikát, a meghámozott paradicsomot, a fokhagymát felvágjuk, a félretett szalonnapörccel együtt hozzáadjuk a pörkölthöz, felöntjük kevés vízzel. Mikor a hús félig megfőtt, a pörköltet belerakjuk a félig megsült döblecbe.  30 percig  vagy addig, míg a hús omlósra puhul, visszatoljuk a forró sütőbe. A kész pörköltet szétosztjuk a tányérokban, a döblecet szeletekre vágjuk és a pörkölttel tálaljuk. 




Tocană de porc în dovleac    
  
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 dovleac, 800 g pulpă de porc, 500 g slănină, 2 cepe, 3 căţei de usturoi, 1 ardei, 2 roşii, sare, piper, boia dulce, chimion măcinat.

Prepararea: Se taie partea de sus a dovleacului ca un capac, se scot seminţele, se scobeşte apoi se  bagă la cuptor pentru cca 15-20 minute într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt. Între timp se pregăteşte tocana: se taie slănina cubuleţe, se prăjeşte până ce se elimină mare parte din grăsime şi se scoate din vas, se pune deoparte. Se căleşte ceapa tăiată mărunt în untura slăninii, se adaugă boiaua, apoi carnea tăiată cubuleţe, piperul, chimenul şi se înăbuşeşte. Se taie ardeiul, roşiile decojite şi usturoiul, se adăugă la tocană şi se toarnă  apă cât să acopere până la jumătate, apoi se fierbe înăbuşit. Când carnea este pe jumătate pătrunsă, se pune tocana în dovleac, se bagă din nou la cuptor pentru cca 30 minute sau până când carnea devine fragedă. Tocana se serveşte  alături de felii de dovleac.






3 megjegyzés:

gionetta írta...

Hú, de klassz! Kár, hogy nálunk nincs ilyen fajta tök. Magyarországon ez az úri tök. És képzeld, Ludwigsburgban, a nagy tökkiállításon is úgy van jelen, mint jellegzetes magyar fajta.

Blogkonyha írta...

De izgalmas recept. Csodás fotók, megint. Nem is csodálom, hogy címlapos. Hasonló tököt vettem, csak azt Olasz töknek hívják. Mi kifaragtuk lámpásnak, majd megsütöttem és krémleves lett belőle...

Gabriella írta...

De jól néz ki... Nem csak finom, csodaszép is.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...