2017. szeptember 12.

Zöldparadicsomos zakuszka - Zacuscă cu gogonele


Hozzávalók: 3 kg kápia paprika, 2 kg zöldparadicsom, 1 kg sárgarépa, 1 kg hagyma, 1 l paradicsomlé, 4 dl olaj, só, bors.


Elkészítése: A paprikát meg a zöldparadicsomot grillrácson vagy a sütőben addig sütjük, míg a vékony héja felhólyagzik, majd külön-külön tálba rétegezzük, enyhén lesózzuk és letakarjuk. 10-15 perc után a héjukat lepucoljuk, a paprikát kimagozzuk, majd apróra vagdaljuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük. Az olajat üstben vagy egy nagy lábasban felhevítjük, rádobjuk a hagymát és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát, megsózzuk és együtt dinszteljük tovább. 10-15 perc után hozzáadjuk a paprikát meg a zöldparadicsomot és álladó kavarás mellett mérsékelt tűzön főzzük. 40-45 perc után rátöltjük a paradicsomlevet, borsózzuk és ha szükséges, még sózzuk. Addig főzzük, míg föladja az olajat. Tiszta, csírátlanított befőttesüvegekbe tesszük, rácsavarjuk a fejtetőket és 30 percig vízben dunsztoljuk. 


Zacuscă cu gogonele

Ingrediente: 3 kg ardei kapia, 2 kg gogonele, 1 kg morcovi, 1 kg ceapă, 1 l bulion, 400 ml ulei, sare, piper.
Prepararea:  Ardeii și gogonelele se prăjesc pe grill sau în tavă în cuptor, până ce coaja subțire se creapă, după care se pun în castroane separate, se sărează și se acoperă cu un ștergar. După 10-15 minute se curăță de pielița subțire și se mărunțesc. Ceapa se mărunțește, morcovii se curăță și se dau pe răzătoare. Se încinge uleiul în ceaun sau într-un vas mai mare, se înăbușă ceapa până devine translucidă, apoi adaugă morcovii, se sărează și se înăbușă împreună în continuare. După cca. 10-15 minute se pun ardeii și gogonelele și se fierb amestecându-se constant. După 40-50 minute se toarnă bulionul, se asezonează cu sare dacă mai este nevoie și piper. Se fierbe până ce dă uleiul la suprafață, apoi se scoate în borcane curate și sterilizate. Borcanele înfiletate se pun într-un vas cu apă și se fierb  la foc moderat 30 minute. Se lasă la răcit în apă, după care se păstrează în cămară uscată și răcoroasă.  


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...