2017. szeptember 13.

Tejfölös kakasleves bográcsban- Ciorbă de cocoș la ceaun




Hozzávalók 4-6 személyre: 1 egész kakas, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 piros paprika, 1 csípős paprika, 1 hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál  paprikakrém, só, bors, 1 csokor tárkony, 2 dl tejföl, ecet vagy citromlé; 
a galuskához: 2 tojás, 15 dkg liszt.

Elkészítése: A kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük a forró bográcsedényben, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és paprikát, 3-4 percig együtt dinszteljük. Beletesszük a darabokra vágott kakashúst és fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, beletesszük a csípős paprikát, a paprikakrémet, sózzuk borsózzuk és majdnem készre főzzük. Ekkor a combokat, a mellet és a szárnyakat kiszedjük és melegen tartjuk, a levesbe pedig betesszük a kockákra vágott zöldséget és a tárkonyt, majd tovább főzzük. A tojásokat felverjük egy csipetnyi sóval, hozzáadjuk a lisztet és kevés vízzel galuskatésztát kavarunk belőle. Mikor a zöldségek megfőttek, evőkanállal galuskákat szaggatunk a levesbe. Mikor feljöttek a leves tetejére, a tejfölt kevés forró lével kikavarjuk, majd az ételre töltjük és félrehúzzuk a tűzről. Tálaláskor ecettel vagy citromlével savanyítjuk. 

Megjegyzés: A leves tárkony helyett lestyánnal is ízesíthetjük. 




Ciorbă de cocoș la ceaun

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 1 cocoș de curte, 400 g morcovi, 200 g rădăcină de pătrunjel, 1 felie țelină, 1 ardei gras, 1 ardei iute, 1 ceapă, 100 g slănină afumată, 1 lingură pastă de ardei, sare, piper, tarhon, 200 ml smântână, oțet sau zeamă de lămâie; 
pentru găluște: 2 ouă, 150 g făină.

Prepararea: Slănina tăiată cubulețe se prăjește în ceaunul fierbinte, se adaugă ceapa și ardeiul mărunțite și se călesc 3-4 minute după care se adaugă carnea de cocoș tranșată și se înăbușă până ce carnea se albește. Se toarnă apă, se sărează, se adaugă piper, pasta de ardei și ardeiul iute întreg, și se fierbe până ce carnea este aproape pătrunsă. Se scot pulpele, pieptul și aripile, se pun deoparte, iar restul părților osoase se lasă în ciorbă. Se adaugă zarzavatul curățat și tăiat cubulețe, tarhonul mărunțit și se fierbe în continuare. Din ouă, făină, puțină sare și apă se amestecă o compoziție ca de găluște, după care se pun cu lingura în ciorbă. Când ingredientele sunt fierte, se trage de pe foc, se amestecă smântâna cu puțină zeamă fierbinte și se toarnă înapoi în ciorbă. Se acrește după gust cu oțet sau zeamă de lămâie.



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...