2017. június 29.

Mazsolás cukkini


A főzés formái II. Richárd udvarában
II. Richárd (1377-1399) idejéből származik Anglia legrégebbi szakácskönyve,  A főzés formái (A Forme of Cury), amit  1390-ben a királyi udvar szakácsai állítottak össze. A kézírat kb. 200 eredeti középkori receptet tartalmaz és célja elsősorban az volt, hogy versenyezzen az ugyanakkor írodott Le Viandier of Taillevent francia kézirattal.  A legtöbb recept az extravagáns királyi banketteken felszolgált ételeket elkészítését vázolja, különleges és az akkor időkben ritka alapanyagokat és fűszereket is használva, mint pl. bálna-,fóka-, darú-, gém- vagy póling húst, olívaolaj, szerecsendió, kömény, gyömbér, bors, kardamom. Jellegzetes, az akkori kor ízlésére, hogy a főételeket édesek voltak és sokjuk gyümölccsel készült. 

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy cukkini(kb. 70 dkg), 10 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 2 tojás sárgája, 2 dl húsleves, 2 marék mazsola, sáfrány, só, 1-2 csipetnyi fűszerkeverék(fahéj, szegfűszeg, gyömbér, bors és cukor keveréke).

Elkészítése: Az apró kockákra vágott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk, majd rátesszük a laskára vágott cukkinit és a mazsolát. Összekeverjük, pirulni hagyjuk, majd rátöltjük a húslevest(2-3 evőkanállal félreteszünk) és fedő nélkül pároljuk. A tojássárgáját kikavarjuk a félretett húslevessel, beletesszük a sáfrányt és rátöltjük az ételre, ízlés szerint sózzuk és rászórjuk a fűszerkeveréket. Összeforgatjuk, 1-2 perc után félre is vesszük. Liba, kacsa vagy kakas sülttel tálaljuk. 


Megjegyzés: Az eredeti recept azt ajánlja, hogy az ételt 1 napig hagyjuk állni, míg az ízek összeérnek, másnap pedig felmelegítve tálaljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...