2015. október 21.

Diós kenyér-Pâine neagră cu nuci





Hozzávalók: 40 dkg barna liszt, 10 dkg kenyér liszt + 5 dkg a szóráshoz, 2,7-3 dl langyos víz, 20 g élesztő, 12 dkg dióbél,  1 evőkanál dió olaj(lehet olívaolaj is),  2 evőkanál krumpli pehely, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt rozmaring.

Elkészítése: Az élesztőt  szétmorzsoljuk, beletesszük a langyos tejbe, hozzáadjuk a mézet és 1 evőkanál kenyérlisztet, összekavarjuk és hagyjuk felfutni. Eközben a liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a krumplipehelyt, a sót, a rozmaringot, az olajat, majd hozzáöntjük az élesztőt és alaposan megdagasztjuk. Letakarjuk, 1 órát kelni hagyjuk, majd kissé átgyúrjuk és beledolgozzuk a diót. Kerekre formázzuk, tetejét megszórjuk liszttel és tepsibe helyezzük. 20 percig pihenni hagyjuk, majd éles pengével a tetején több helyen bevágjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon 40-45 percig sütjük. 


Pâine neagră cu nuci

Ingrediente:  400 g făină neagră, 100 g făină albă, 270-300 ml apă călduță, 20 g drojdie proaspătă, 120 miez de nucă, 1 lingură ulei de nucă sau de măsline, 2 linguri fulgi de cartofi(sau  2 linguri piure cartof sau 1 cartof fiert), 1 linguriță miere, 1 linguriță sare, un praf rozmarin uscat.

Prepararea: Drojdia se amestecă în apa călduță, se adaugă mierea și 1 lingură făină albă, se amestecă și se lasă la crescut. Se cern făinurile, se amestecă cu sarea, rozmarinul și fulgii de cartofi, se adaugă maiaua și uleiul, după care se frământă un aluat neted. La final se adaugă și nucile. Se acoperă cu ștergar, se lasă la dospit 1 oră, după care se dă forma de pâine. Se pune în tavă, se presară deasupra puțină făină albă, se taie 2-3 dungi cu lama, se lasă 20 minute la odihnit, după care se coace 40-45 minute la 200 grade. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...