2015. február 20.

Gombás köleskása






Hozzávalók 4 személyre:  20 dkg hántolt köles, 30 dkg gomba, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 1 evőkanál házi ételízesítő, olaj, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és olajban dinsztelni kezdjük. Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az ételízesítőt, pár perc után pedig a kölest és együtt átsütjük. Felöntjük 1,3-1,4 l vízzel és lassú tűzön főni tesszük. Közben a gombát megmossuk, szeletekre vágjuk és kevés olajon átsütjük. Mikor a köles kezdi felszívni a folyadékot, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és 5 percig még főzzük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, félrehúzzuk a tűzről és lefedve hagyjuk, hogy a köles megszívja magát. 



A köles az egyik legértékesebb gabonánk, mégsem foglalja el étkezésünkben a megérdemelt helyét. Pedig egészséges, gluténmentes, lúgosító, könnyen emészthető, tápértéke magas, nem utolsó sorban pedig olcsó és hamar is elkészül. Használható köretnek, salátákba, levesbe sűrítőnek, édességekhez, pudingokhoz. Főzés előtt mossuk át bő vízzel, majd legalább négyszeres mennyiségű folyadékot adjunk hozzá.  Lassú tűzön főzzük, néha kavarjuk át, hogy oda ne süljön. Kb.15-20 perc alatt megfő, de míg meleg, még magába tudja szívni a megmaradt folyadékot. 

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Kölest még nem ettem, csak régen a papagájom... Az az apró sárga gyöngyöcskék, ugye? Minden esetre a gombának jól áll!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...