2014. december 5.

Disznóvágás: Göngyölt hústekercs




Göngyölt hústekercs

Hozzávalók: 1-1,2 kg comb, 70 dkg dagadó vagy hasaalja, 5 cikk fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika.

Elkészítése: A fokhagymát áttörjük, kb. 1,8-2 dkg sóval eldörzsöljük, majd felöntjük 1 dl hideg vízzel és állni hagyjuk. A dagadót csíkokra vágjuk és 5-6 mm-es tárcsán ledaráljuk.Hozzáadjuk az átszűrt fokhagymalevet, a fűszerpaprikát, a borst és összedolgozzuk. Ha szükséges még sózzuk. A combhúst éles késsel egy nagy szeletté vágjuk, vigyázva, hogy lehetőleg ne vágjuk el, majd kissé kiklopfoljuk. Sóval, borssal és kevés őrölt paprikával fűszerezzük, majd az egész felületét betakarjuk a kolbászmasszával és szorosan felgöngyöljük, sonkakötéssel rögzítjük. A tekercset szikkadni hagyjuk, majd felfüstöljük, utána pedig szellős, hideg karában felakasztva tároljuk.
Felhasználáskor  tepsibe tesszük, mellé rakunk 3-4 cikk fokhagymát és 1 cikkekre vágott hagymát, pár szemes-borst, aki szereti 1-2 babérlevelet, felöntjük félig vízzel, fóliával lefedjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon 40-50 percig pároljuk. A végén levehetjük a fóliát, hogy kissé megpiruljon a teteje(nem erősen, különben túlszárad). Főzhetjük, csak sima vízben is, de úgy gondolom, ez még hozzáad kicsit az ízéhez. Sütés után, fóliával letakarva hagyjuk langyosra hűlni a lében, utána kiszedjük egy vágódeszkára. Hidegen szépen szeletelhető.  


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...