2013. október 7.

Paszternák krémleves




Hozzávalók: 50 dkg paszternák, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 2 dl tej, 2 dl tejszín, só, fűszerpaprika; a sütéshez: 2 dl olaj
Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk és megmossuk. 1-2 szál paszternákot félreteszünk, a többit  a hagymával együtt kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük. Megsózzuk, megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával és felöntjük a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Félrehúzzuk a lángról, kicsit hűlni hagyjuk és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt és kiforraljuk. Ha esetleg szükséges, kevés tejjel még hígítjuk. A félretett paszternákot vékony szeletekre gyaluljuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. 1evőkanál olajat felmelegítünk, beleszórunk egy késhegynyi fűszerpaprikát és a levesre öntjük. A levest a paszternák chipsszel tálaljuk.







A paszternák Európában és Ázsiában őshonos növény. Görög  leírások szerint a romaiak is termesztették és magukkal vitték hódító hadjárataikra, ahol aztán meghonosították. Cukortartalma és magas tápértéke miatt ételek édesítésére használták valamint fontos népeledel volt, de a krumpli Európába való érkezése ezt háttérbe szorította.
A paszternák vagy pasztinák a zellerfélék családjába tartozó gyökérzöldség, rokona a sárga- és fehérrépának, mégsem kell az utóbbival összetéveszteni. Bár nagyon hasonlít a petrezselyemhez, de sokkal nagyobbra megnő, húsosabb, íze édesebb és teltebb, aromás és fűszeres. A petrezselyemmel ellentétben, a paszternák levele nem használható, sőt érzékenyebb bőrűeknek kiütést is okozhat. Színe sárgásfehér, kemény tapintású, közepesen nagy.  Maximum 20 cm-es példányokat válasszuk, mert az ennél nagyobb paszternák belseje sokszor fás. Földből elég a nagy fagyok beállta előtt kiásni, sőt kimondottan jót tesz neki, ha megcsípi a hideg, mert a fagy hatására keményítőtartalma cukorrá alakul át és ezáltal még édesebb lesz. Sötét, hűvös pincében, kissé nyirkos, folyami homokba rétegezve hónapokig eláll. Néha azért vizsgáljuk át és a rothadásnak induló gyökereket távolítsuk el, hogy ne rontsa meg a többit. Tisztítva hűtőben is tárolható 1-2 hétig. Ha lehetséges, héját egészen vékonyan hámozzuk le, mivel ízanyagjainak jelentős része a héj alatt található.
A paszternák gazdag  folsavban, kálcium  káliumban, valamint B1-, B2-, B3- és C-vitaminokban. Magas a rosttartalma ezért karbantartja a bélrendszert, csökkenti a koleszterinszintet és jó vizelethajtó.
Felhasználása igen változatos. Kiváló krém és gyümölcslevesekhez finom íze miatt és mert nagyon jól sűrít. Fűszeres íze nagyon jól passzol a bablevesbe, de a húslevesbe csak mértékkel tegyük, mert elédesíti azt. Köretnek készíthetjük párolva, sütve vagy grillezve. A krumpliból készült pürét teljesen lecserélhetjük paszternákra. Főzzük meg enyhén sós tejben, majd mikor puha, kevés vaj hozzáadásával kavarjuk krémesre.  Ízletesebb lesz a rakott krumpli is, ha egy részét paszternákra cseréljük. Vékony szeletekre felvágva és forró olajban ízletes csipszet süthetünk belőle. A paszternákot nyersen is fogyaszthatjuk, salátákba, édes íze miatt gyümölcslevek sűrítésére is alkalmas valamint kiváló chutney alapanyag. Nagyon jól aszalható és fehér marad, ezért  ételízesítőkbe is használható. Reszelve sütemények tésztájába keverhetjük, akár a sárgarépát, sőt megfőve és pürésítve fagylaltokba is lehet keverni. Az írek sört is készítettek belőle. 

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Ismerem a paszternákot, hasonlít a fehérrépára csak egy kicsit karakteresebb az íze. Eddig csak húslevesben ettem. Nagyon guszta krémlevesként is!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...