2013. július 19.

Majonézes tök





Hozzávalók: 2 kerti tök, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors; a majonézhez: 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2 dl olaj, só

Elkészítése: A tök héját lepucoljuk, magos részét kivájjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk sóval és állni hagyjuk, majd amikor levet eresztett, kiszorítjuk. Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a tököt és állandó kavarás mellet addig dinszteljük, míg teljesen megpuhul és krémes állaga lesz. Félrevesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Közben elkészítjük a majonézt. A tojássárgához hozzáadjuk a mustárt, a sót és lassan adagolva belekeverjük az olajat. A kihűlt tökbe belekeverjük a majonézt és az apróra vágott hagymát. 


4 megjegyzés:

Kati írta...

Adél, de jó, gyerekkori élményeket jutattál eszembe, ilyet mi is szoktunk készíteni:) Kell is kavarjak én is egyet, már rég nem ettünk, s rengeteg a cukkini:)

Adél írta...

Kati, igen, nekem is gyerekkori emlék :) Csak mama megfőzte a tököt, lecsöpögtette és utána kavarta ki. Így párolva viszont sokkal finomabb az íze!

Fernel írta...

Olvasok ám, csak kommentelni nincs időm :(
Nálam ugyanez a recept, csak annyiban más, hogy én a kimagozott, megpucolt tököt megfőzöm sós vízben, és villával rusztikus darabokra töröm. Már alig várom az első tököt, sőt, én még kicsi fokhagymát is reszelek hozzá.

Fernel írta...

na, értő olvasás rulez, látom, a kommentben megírtad :D

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...