2012. december 15.

Orjaleves


Hozzávalók: 70-80 dkg orja, 5 szál sárgarépa, 3szál fehérrépa, 1 zeller gumó, 1 kis karalábé, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 10 szem feketebors, só, fél csokor petrezselyem és zeller levél

Elkészítése: az orjacsontot megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Mikor felforrt, a lángot takarékra állítjuk és a keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd gyöngyözve főzzük, míg a hús félig megpuhult. Ekkor beletesszük a megtisztított zöldségeket, az összekötözött zöld leveleket, a sót, a szemes borsot és addig főzzük, míg az orja és a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ekkor a lángot eloltjuk és a levest 15 percig pihentetjük, majd átszűrjük és megszórjuk apróra vágott petrezselyem levéllel. A cérnametéltet enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és a levessel tálaljuk.

Az orja a sertés egyben hagyott húsos gerinccsontja, melyből igen ízletes és tartalmas levest lehet készíteni. Úgy lesz igazán finom íze, ha friss orjából készül. A megfőtt hús könnyen leválik a csontról, ebből egy keveset a levesbe is teszek, a többit pedig a leves mellé tálalom és ecetes tormát adok mellé.




2 megjegyzés:

Roza írta...

Hiába no!:) Decemberrel többek között az isteni orjalevesek is megérkeznek:))

Anikó írta...

Imááááááádom, az egyik nagy kedvenc leves:-)))))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...